Over de LEF-Prijs

Lef

(het/de; o en m) | moed, durf

Organisaties die lef hebben, volgens Van Dale moed of durf, zet De Maatschappij graag in het zonnetje. Vanuit onze visie en historie zet De Maatschappij zich in voor initiatieven die LEF hebben door anders te zijn, anders te doen en anders te denken.

Geen organisatie is hetzelfde. De LEF-Prijs wordt dan ook uitgereikt in een drietal categorieën: de startups, de duurzame organisaties en de groeiende organisaties. Voor jonge organisaties die een glanzende toekomst voor zich hebben. Voor duurzame organisaties die het verschil voor mens of planeet maken. Voor groeiende organisaties die voortreffelijk zakendoen.

Onze winnaars gaan naar huis met een lidmaatschap van De Maatschappij, een nominatie voor de Koning Willem I prijs en een op maat gemaakte bedrijfsfilm aangeboden door LEF Media. Daarnaast mag u zich tot het selecte gezelschap van winnaars voegen die de eerdere edities van de LEF-Prijs hebben gewonnen.

Lef
Lef

Categorieën

De duurzame organisaties

De organisaties die toekomstbestendig zijn door rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusie of eerlijke ketens. Organisaties met een aandeel in de nieuwe economie en die doormiddel van maatschappelijk verantwoord ondernemen LEF tonen en impact maken.

De definitie van ondernemerschap, het voor eigen rekening inzetten van arbeid, kapitaal en kennis, is veel te nauw bemeten. In onze visie is ondernemerschap ook het “zien van kansen”, “het benutten van kansen” en het daarmee creëren van “waarde” voor jezelf en anderen. Die waarde kan en mag (en moet misschien ook wel) financieel zijn maar kan ook vorm krijgen in leefbaarheid, zorg, beleving, verbinding van mensen.

De Startups

De organisaties met een disruptief of vernieuwd business model waarbij gebruik wordt gemaakt van innovatieve technologieën. Ze hebben een whatever-it-takes mentaliteit en zijn niet bang om te falen. Kortom: ze hebben LEF.

Deze startups ontwikkelen technologieën en businessmodellen die disruptief zijn en bestaande markten en systemen weten te ontwrichten. Dat risico nemen een must is, mag duidelijk zijn. De cijfers liegen er niet om: na vijf jaar bestaan nog 50% van de startups.

Nederland én Rotterdam kennen nog weinig doorgroei van innovatieve startups, terwijl deze juist de economische groei bevorderen.In Rotterdam is de juiste infrastructuur aanwezig, De Maatschappij wil deze volledig benutten.Het initiatief willen wij graag in het zonnetje zetten en belonen met erkenning, netwerk en zichtbaarheid.

De groeiende organisaties

Groeiende organisaties die zichtbaar LEF tonen met een niet lullen maar poetsen mentaliteit. Ze maken effectief gebruik van hun omvang, bereik en resources om een bijdrage te leveren aan hun omgeving.

Je kan rond de Nieuwe Maas, het Scheur en de Nieuwe Waterweg geen kant opkijken, van Noord naar Zuid, of er wordt wel gewerkt. En als je dan goed kijkt ontdek je elke keer weer pareltjes van bedrijven waarvan je denkt: dat zouden mensen eens moeten weten of zien.

Die bedrijven en organisaties, die betekenisvol ondernemen en dagelijks het verschil maken voor hun omgeving.Met pit, met zichtbaar lef en een no - nonsense Rotterdamse signatuur.Die bedrijven en organisaties komen in aanmerking voor de Rotterdamse Lef - prijs.

Maatschappij
Maatschappij

Over de Maatschappij

Met een oprichtingsdatum in 1777 is De Maatschappij voor Nijverheid en Handel de oudste broedplaats van initiatieven voor algemeen belang in Nederland. We zijn er dan ook trots op dat Koning Willem-Alexander onze beschermheer is.

De Maatschappij is een landelijk netwerk van onafhankelijke denkers en doeners met goede ideeën die in onze samenleving graag iets doen voor een ander. De Maatschappij was betrokken bij de oprichting van Nyenrode, de Jaarbeurs, de Club van Rome, het Kinderwetje, het Koninklijke Instituut voor de Tropen. Stuk voor stuk maatschappelijke relevante projecten mét impact.

Verdeeld over 23 departementen in heel Nederland is er in elke stad wel een plek waar de ondernemer naar toe kan. Bij De Maatschappij geloven we in de kracht van verbinding daarom nodigen we graag de drie O’s uit: Ondernemerschap, Onderwijs en Overheid.